My life in my kitchen: Prajitura cu suc de rosii si crema de gris

luni, 5 ianuarie 2015

Prajitura cu suc de rosii si crema de gris

Buna dimineata!


Imi doresc in anul 2015 ca toate planurile mele sa fie duse la bun sfarsit! De altfel, reincep acest blog culinar din dorinta de a va arata cat de mult inseamna o mancare buna pentru mine. Doresc sa impartasesc cu voi lucrurile de calitate si senzatiile mirifice pe care le simtiti atunci cand gustati un aliment. Asadar, azi vreau sa va indulcesc, asa ca la inceput de an, cu o prajitura delicioasa.

Prajitura cu suc de rosii si crema de gris




Ingrediente
15 linguri ulei
15 linguri suc de rosii
5 linguri zahar
500 g faina
1/2 lingurita bicarbonat
esenta de rom (eu am pus esenta de vanilie, nu ne place romul)
sare
Pentru umplutura:
1 l apa
4 linguri zahar
200 g gris
200 g margarina
75 g nuca de cocos
zeama si coaja de la o lamaie
400 g gem de prune cu miez de nuca sau orice alt gem
sare

Mod de preparare

Se freaca usor uleiul cu zaharul si putina sare pana se dizolva zaharul. Se adauga sucul de rosii (eu am avut unul mai concentrat), esenta si faina amestecata cu bicarbonatul.
Mi-a iesit un aluat elastic. L-am lasat sa se odihneasca cca. 25 minute la frigider, acoperit cu o folie, apoi l-am impartit in patru parti egale. Fiecare bucata de aluat am intins-o pe dosul tavii de la cuptor (tava sa fie unsa cu putin ulei) cu mana si am copt cam 7 minute la 180 grade. Se procedeaza la fel pentru fiecare bucata de aluat.
Fiecare foaie am scos-o pe un fund/planseta si am acoperit-o cu un servet.
Pentru crema de gris, se pun la fiert apa cu zaharul, coaja de lamaie si sarea. Cand se atinge punctul de fierbere, se adauga grisul in ploaie amestecand continuu. Compozitia trebuie sa fie ca o smantana mai groasa.
Se ia de pe foc si se adauga margarina (untul in cazul meu) si zeama de lamaie. Cand se raceste complet, putem adauga nuca de cocos (eu am rasnit nuca de cocos pana am adus-o la stadiul de faina)

Asamblarea prajiturii
Se pune prima foaie in tava peste care se intinde cam jumatate din cantitatea de gris. Se pune a doua foaie si apoi se adauga gemul. Punem a treia foaie, crema de gris ramasa si apoi finalizam cu ultima foaie.
Eu am lasat prajitura la frigider acoperita cu folie, o noapte intreaga. Cu cat sta mai mult cu atat e mai delicioasa. Se portioneaza atunci cand se serveste.

Este un desert relativ ieftin, poate chiar si de post, foarte delicioasa si cu un aspect placut. Ati incercat-o?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu