My life in my kitchen: ianuarie 2015

miercuri, 21 ianuarie 2015

Budinca de malai

Aseara ne doream ceva dulce, dar cum burtica mea nu-mi dadea pace (mai e putin si vine bebe pe lume) am ales sa fac un fel de "dulce" simplu si economic, zic eu. Asa ca a iesit o budinca de malai super delicioasa, sau cum ii zicea bunica mea, malai dulce.

Ingrediente:
- 1 pahar cu malai
- 1 pahar cu faina
- 2 oua
- branza dulce
- iaurt
- un praf de sare
- 5 linguri zahar (sau mai putine, depinde cat de dulce doriti)
- 50 g unt
- o priza de praf de copt sau un varf de cutit de bicarbonat
- stafide

Se separa cele doua oua, iar albusurile se bat spuma. Separat amestecam restul de ingrediente si apoi adaugam usor spuma de albusuri. Compozitia trebuie sa fie asemenea unei smantani foarte groase. De mentionat ca pregatirea dureaza cca 7-9 minute. Compozitia astfel pregatita se baga la cuptorul incalzit in prealabil la 180 grade pret de 15 minute.

A iesit un super dulce. Noi l-am mancat si dimineata alaturi de o cana de cafea. Va invit sa imi spuneti cat de mult v-a placut!

marți, 13 ianuarie 2015

Chec cu ciocolata

Astazi va indulcesc putin cu o reteta de Chec cu ciocolata. E un desert simplu, la indemana oricui si simplu de preparat.

Ce ne trebuie:
- 200 g faina
- 100 g zahar
- 2 linguri de cacao
- 2 lingurite praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat
- 100 g ciocolata cu alune
- 100 g unt
- 2 oua
- 150 ml lapte

Se amesteca intr-un vas toate ingredientele uscate: faina, zaharul, cacaua, praful de copt, bicarbonatul si ciocolata. 

NOTA: pentru doritorii care nu vor sa se complice de fiecare data si mai ales sa aiba la indemana in casa ingrediente gata pregatite pentru prajitura simpla, se pot depozita intr-un recipient aceste ingrediente uscate. Astfel, nu trebuie decat sa adaugati rapid partea lichida a lucrarii si prajitura e gata.
NOTA2: ciocolata se poate inlocui cu fulgi de cocos si cu orice mai doriti: merisoare, stafide, bucati de fructe confiate.
Separat am topit untul. Am luat de pe foc, am adaugat laptele, ouale si apoi am amestecat putin. Compozitia lichida am turnat-o peste cea solida, am omogenizat bine si apoi am turnat intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt.


Se lasa la cuptorul preincalzit la 165 grade, timp de 30 minute.

Checul iese fraged, delicios si atentie, se consuma imediat! Numai bun alaturi de o cafea!

luni, 5 ianuarie 2015

Prajitura cu suc de rosii si crema de gris

Buna dimineata!


Imi doresc in anul 2015 ca toate planurile mele sa fie duse la bun sfarsit! De altfel, reincep acest blog culinar din dorinta de a va arata cat de mult inseamna o mancare buna pentru mine. Doresc sa impartasesc cu voi lucrurile de calitate si senzatiile mirifice pe care le simtiti atunci cand gustati un aliment. Asadar, azi vreau sa va indulcesc, asa ca la inceput de an, cu o prajitura delicioasa.

Prajitura cu suc de rosii si crema de gris




Ingrediente
15 linguri ulei
15 linguri suc de rosii
5 linguri zahar
500 g faina
1/2 lingurita bicarbonat
esenta de rom (eu am pus esenta de vanilie, nu ne place romul)
sare
Pentru umplutura:
1 l apa
4 linguri zahar
200 g gris
200 g margarina
75 g nuca de cocos
zeama si coaja de la o lamaie
400 g gem de prune cu miez de nuca sau orice alt gem
sare

Mod de preparare

Se freaca usor uleiul cu zaharul si putina sare pana se dizolva zaharul. Se adauga sucul de rosii (eu am avut unul mai concentrat), esenta si faina amestecata cu bicarbonatul.
Mi-a iesit un aluat elastic. L-am lasat sa se odihneasca cca. 25 minute la frigider, acoperit cu o folie, apoi l-am impartit in patru parti egale. Fiecare bucata de aluat am intins-o pe dosul tavii de la cuptor (tava sa fie unsa cu putin ulei) cu mana si am copt cam 7 minute la 180 grade. Se procedeaza la fel pentru fiecare bucata de aluat.
Fiecare foaie am scos-o pe un fund/planseta si am acoperit-o cu un servet.
Pentru crema de gris, se pun la fiert apa cu zaharul, coaja de lamaie si sarea. Cand se atinge punctul de fierbere, se adauga grisul in ploaie amestecand continuu. Compozitia trebuie sa fie ca o smantana mai groasa.
Se ia de pe foc si se adauga margarina (untul in cazul meu) si zeama de lamaie. Cand se raceste complet, putem adauga nuca de cocos (eu am rasnit nuca de cocos pana am adus-o la stadiul de faina)

Asamblarea prajiturii
Se pune prima foaie in tava peste care se intinde cam jumatate din cantitatea de gris. Se pune a doua foaie si apoi se adauga gemul. Punem a treia foaie, crema de gris ramasa si apoi finalizam cu ultima foaie.
Eu am lasat prajitura la frigider acoperita cu folie, o noapte intreaga. Cu cat sta mai mult cu atat e mai delicioasa. Se portioneaza atunci cand se serveste.

Este un desert relativ ieftin, poate chiar si de post, foarte delicioasa si cu un aspect placut. Ati incercat-o?